Specialisaties - Bont Fysiotherapie

Specialisaties

Op deze pagina vindt u de volgende informatie:

 

Algemene Fysiotherapie

Iets te snel een boodschap doen of die zware kist verplaatsen. Sprinten naar de trein, de keukenkastjes schoonmaken of een extra rondje met de hond: moet kunnen, toch? Dit soort alledaagse bewegingen kunnen een belemmering zijn als u last heeft van pijn of een chronische ziekte. De fysiotherapeut helpt u van uw pijnklachten af.

 

Wat doet uw fysiotherapeut ?
Na het intakegesprek maakt de fysiotherapeut samen met u een behandelplan op maat aan de hand van uw klachten aan het bewegingsapparaat (spieren, banden, gewrichten en zenuwen). Heeft u bijvoorbeeld pijn aan uw rug of knie? Dan zal de therapeut deze bekijken. Naast het behandelen van klachten besteden we ook veel aandacht aan het voorkomen van terugkeer van uw klachten.

 

Behandeling en oefeningen
Naast fysieke behandeling krijgt u soms ook oefeningen van de fysiotherapeut. Het doel is om meer kracht, coördinatie en lenigheid te krijgen. Deze oefeningen zijn maatwerk, toegespitst op uw klachten en lichaam. Goede communicatie tussen u en de fysiotherapeut is essentieel voor uw herstel. Het is belangrijk dat u goed aangeeft wat u voelt en vragen stelt. Zo komt u samen met de fysiotherapeut tot een optimaal resultaat.

 

Sportfysiotherapie

Wat is sportfysiotherapie?

Een sportfysiotherapeut is een fysiotherapeut met een erkende specialistische opleiding sportfysiotherapie. De sportfysiotherapeut heeft als doel het herstellen van functies, het voorkomen van (sportgerelateerde) klachten en de verbetering van (sport)prestaties. Dit gebeurt door middel van advisering, begeleiding en training bij sporters, mensen met een chronische aandoening en andere doelgroepen, ongeacht leeftijd en andere persoonlijke omstandigheden.

 

Met welke klachten kunt u bij een sportfysiotherapeut terecht?

Wanneer u tijdens het sporten zowel recreatief als professioneel bepaalde klachten heeft kan de sportfysiotherapeut de diagnose stellen, samen met u een behandelpan opstellen en u kunt een trainingsadvies krijgen van een sportfysiotherapeut.

 

Naast de sporters komen er ook mensen met een chronische aandoening, waarvan de kwaliteit van leven verbeterd kan worden door (meer) beweging en sport. De sportfysiotherapeut kijkt samen met u naar een passende sportbeoefening en adviseert u over de intensiteit en de frequentie waar u mee kunt beginnen.
Ook mensen die om diverse redenen lange tijd niet actief zijn geweest komen naar de sportfysiotherapeut om weer geactiveerd en gemotiveerd te worden om te bewegen.

 

De behandeling
Afhankelijk van het doel van de patiënt wordt gestart met een bepaalde soort behandeling. De sportfysiotherapeut maakt hoofdzakelijk gebruik van oefentherapie, daarnaast krijgt u zelf oefeningen en / of adviezen mee om thuis actief bezig te zijn met het behalen van het gestelde doel. Ook geeft de sportfysiotherapeut adviezen om prestaties te verbeteren en om klachten in de toekomst te voorkomen.
Kortom iedereen die sportgerelateerde klachten en / of doelen heeft, kan terecht bij de sportfysiotherapeut.

 

Fysio-move

Fysio-move is een een vorm van actief bezig zijn, voor iedereen die zijn of haar conditie wil verbeteren, maar dan wel onder begeleiding van een medisch sportinstructrice. Omdat zij als geen ander bekend zijn met het bewegingsapparaat bent u verzekerd van een professionele begeleiding. Onder hun begeleiding werkt u aan een trainingsprogramma dat op uw conditie is afgestemd.

In onze praktijk bieden wij Fysio-move aan. Dit zijn groepslessen waarin u sport onder begeleiding van een fysiotherapeut. Veel (terugkerende) klachten kunnen voorkomen worden door te sporten, maar soms is het niet zo makkelijk om een sportschool in te stappen.

Bij fysio-move in onze praktijk werken we met kleine groepen zodat u altijd aandacht krijgt van een fysiotherapeut. Deze kan u oefeningen geven die passen bij het doel wat u wilt behalen.

 

Medical Taping

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. In deze periode werden daar tapemethoden met elastische tape ontwikkeld die de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over de spieractiviteit in het menselijk lichaam als uitgangspunt namen. De grondleggers van Medical Taping waren er zich namelijk van bewust dat beweging en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het genezen en voorkomen van lichamelijke problemen.   

 

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

 

Toen het concept verder werd ontwikkeld, bleek al snel dat de behandelingstechnieken zo veelzijdig zijn dat er naast de behandeling van spieren ook vele andere toepassingsgebieden bestaan.


Nieuwe technieken en aanvullingen volgden elkaar in snel tempo op. Zo ontstonden er dus nieuwe behandelingsmethoden, zoals “Medical Taping”, “Lymf Taping”, “Meridiaan Taping” en “Cross Taping”. Al deze methoden zijn vervolgens samengebracht in het Medical Taping Concept.
Inmiddels is het Medical Taping Concept wereldwijd bekend  en wordt door diverse soorten professionele behandelaars  binnen de gezondheidszorg  toegepast .
De achtergrond gedachte van het Medical Taping Concept op een rijtje :

  • De CureTape beïnvloedt het neurologische en circulatoire systeem van het lichaam en ondersteunt de lichaamseigen genezingsprocessen.
  • Het werkt volgens de principes van de kinesiologie.
  • Het ondersteunt het spierstelsel.

Immers is het veneuze systeem, het lymfesysteem en ook de lichaamstemperatuur, afhankelijk van een goed functionerend spierapparaat.


In tegenstelling tot de conventionele tapemethode, die vaak met niet rekbaar materiaal ten doel heeft een beperking van de gewrichten te bewerkstelligen, bereikt deze tapemethode juist een “vergroting van de mobiliteit” door functieverbetering.

Het principe is : Activeren in plaats van fixeren met daarbij behoud van de volledige functionaliteit van de spieren.

 

Mulligan therapie

Mobilisation with Movement®

 

Een veilige en effectieve manier van mobiliseren voor alle fysiotherapeuten (100% pijnvrij behandelen).

 

Het ontstaan van het Mulligan Concept in de jaren ‘90 lijkt een logische stap in de ontwikkeling van de behandeling van klachten aan het bewegingsapparaat. Gedurende de afgelopen decennia zijn er diverse trends geweest in de wereld van de fysio-en manuele therapie. Sommigen predikten vooral passieve technieken, anderen legden meer verantwoordelijkheid bij de patiënt en stimuleerden het revalidatieproces via een meer actieve benaderingswijze.


Mulligan heeft op een systematische manier deze twee methoden als eerste met elkaar gecombineerd. Door meer “open minded” om te gaan met bestaande principes heeft hij zowel voor de perifere gewrichten als de wervelkolom een nieuw onderzoeks-en behandelsysteem ontwikkeld. Zijn MWM’s (perifeer) als SNAG’s (wervelkolom) zijn een combinatie van een passieve correctie (assessory movement) en een actieve fysiologische beweging. Met deze techniek wordt, indien deze geïndiceerd is, snel en pijnvrij functie teruggewonnen. De doelgroep voor de cursussen bestaat uit alle fysiotherapeuten.

 

Dry Needling

De Dry Needling-methode gebruikt naalden om o.a. het lichaamseigen pijndempingssysteem te stimuleren en triggerpoints (harde punten in spieren die mogelijk ook uitstraling kunnen geven) te deactiveren, zonder het gebruik van medicatie. Het grote voordeel van Dry Needling is het snelle resultaat.

Directe pijnvermindering
Dry Needling zorgt meestal voor directe pijnvermindering. Het lijkt een beetje op acupunctuur, maar dat is het zeker niet, we gebruiken een andere techniek. In plaats van energiebanen, kijken we naar anatomische structuren en prikken daarbij het spierweefsel aan. Een Dry Needling behandeling is vaak op 1 spier of spiergroep gericht.

Hoe ziet een Dry needling behandeling eruit?
De therapeut gaat tijdens de behandeling op zoek naar triggerpoints in uw spier(en). Dit zijn overgevoelige punten in uw spier die aanvoelen als een harde streng (knoop) en mogelijk uitstraling geven elders in uw lichaam. De naald prikkelt de spier waar u last van heeft. Dry Needling zorgt ervoor dat de spier snel en langdurig ontspant, waardoor u minder of geen pijn meer voelt.

Voor wie is Dry needling geschikt ?
Dry needling is niet voor de behandeling van alle klachten geschikt. De therapeut kan beoordelen of dry needling toegevoegde waarde voor u heeft.
Bij Bont fysiotherapie voldoen de therapeuten aan alle eisen om dry needling veilig en kundig toe te passen.

 

COPD & Astma

Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen. Van tijd tot tijd, bij prikkelende stoffen of stoffen waarvoor de patiënt allergisch is, bij een verkoudheid of na een zware inspanning kan een astma-aanval optreden. Deze wordt gekenmerkt doorontsteking en vernauwing van de luchtwegen, waardoor ze prikkelbaarder worden, een vergrote productie van slijm, benauwdheid,hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid. De ernst van de klachten kan per patiënt verschillen, variërend van licht tot levensbedreigend. Bij levensbedreigend gaat het om gevallen waarbij de patiënt weinig tot geen lucht meer kan krijgen.


COPD is een afkorting van de Engelse term Chronic Obstructive Pulmonary Disease, dit betekent chronisch obstructieve longziekte(er is dus een aanhoudende blokkade in de longen). Het is een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis enlongemfyseem.


Bij chronische bronchitis zijn de oorzaken vaak ontstekingsprocessen in de kleine luchtwegen, de bronchioli. De bronchusklieren zijn vergroot waardoor overmatig veel slijm wordt geproduceerd. Die ontstaat door littekenvorming in de wand, het gladde spierweefsel, van de bronchiën. Door het overtollige slijm zwellen de slijmvliezen op waardoor een gedeeltelijke obstructie van de luchtwegen ontstaat.
Bij een emfyseem is de wand van de longblaasjes beschadigd. De longblaasjes zijn in trosjes met de kleine luchtwegen (bronchioli) verbonden en hebben een stugge structuur die de luchtwegen open houden. Verliezen de bronchiolen echter hun stevigheid door de beschadigingen, dan zakken deze tijdens de uitademing in elkaar. De luchtblaasjes van de longen (alveoli) worden steeds verder uitgerekt waardoor een structureel blijvende schade ontstaat.

 

De belangrijkste risicofactor voor COPD is het roken van tabak. In ongeveer 85% van de gevallen wordt COPD veroorzaakt door roken. Hoe dit proces precies verloopt is nog niet bekend. Uiteindelijk krijgt 10-20% van de rokers COPD. Het is niet voorspelbaar wie COPD krijgt. Hoe meer en hoe langer men gerookt heeft, hoe groter de kans op COPD. De meeste COPD-patiënten zijn ouder dan 40 jaar.
Naast roken zijn er nog andere mogelijke oorzaken van COPD. Bij ongeveer 15% van de mensen met COPD speelt langdurige blootstelling aan kleine stofdeeltjes tijdens het werk een rol (onder andere door meeroken en fijnstof). Ook kan een aangeboren enzymgebrek de oorzaak zijn van COPD. Volgens schatting hebben in Nederland tussen de 5.000 en 10.000 mensen (±2% van alle COPD'ers) deze erfelijke vorm van longemfyseem alfa-1-antitrypsinedeficiëntie.